13 Haziran 2017 Salı

Anime Nedir?


 Heloov! Bugün size sevdiğim animelerden, türlerinden, nasıl yapıldıklarından ve "Anime"nin tam olarak ne olduğundan bahsedeceğim. (Muhtemelen bir yerden duymuş ve büyük ihtimalle çocukluğunuzu bu çizgidizilerle geçirmişsinizdir) 

Başlayalım!


1] ANİME NEDİR?

 Anime Japon çizgi teknikleriyle yapılan animasyondur. Çizgi dizi olduğundan dolayı genelde birden çok sezona sahip olmakla beraber ortalama bölüm sayıları 12'dir. Yani anlayacağınız gördüğünüz bir anime yüksek bir ihtimalle 12 bölümdür. Fakat bu her animenin 12 bölümlük olduğunu göstermez. Buna ileride deyineceğim. 


Her animenin çizim teknik temeli aynı olsada karakterler, saçlar, çizimler değişebilir.
(Shiki)


 O halde biraz çizim tekniğinden bahsedelim. Animeyi çizgi dizilerden ayırıp "Anime" yapan nedir? Büyük gözler, küçük burun, küçük ağız ve mükemmel fiziktir. Bunun nedeni Japonların gözlerinin küçük/çekik olduğu için büyük çizmeleri vb. değildir.  Walt Disney ve Max Fleischer'dan esinlenilerek oluşturulmuş bir stili vardır. Ayrıca Anime Animation'ın kısaltılmasıdır.


En sevdiğim eski animelerden bir örnek olarak bu resmi koyma gereği duydum. Sailor Moon! 
 Anime çok eskiye dayanmaktadır ve sezon olarak yeni animeler çıkmaya devam etmektedir. Örnek olarak Kış,Yaz,İlkbahar, Sonbahar animeleri vardır. Eğer izlediğiniz bir seri mükemmel bir çıkış yapmışsa yeni sezonları için sizde benim gibi her sezonu bekleyeceksinizdir! :D

Sezonları görmek için: https://www.livechart.me/spring-2017/tv

 Şimdi de biraz Animelerin nasıl oluştuğundan bahsedeyim. Animeler ilk olarak "Manga" adı verilen anime teknikleriyle çizilmiş bir çeşit Japon çizgi romanı olarak basılır. Bildiğim kadarıyla eğer bu manga tutarsa animasyona çevriliyorlar. Tabii ki bu illa ki ilk mangası olsun anlamına gelmiyor direk çıkış da yapılabilir. 
Manga örneği olarak bunu koymak istedim. Adı: Tasogare otome x amnesia


 Animeler sadece dizi olarak değil aynı zamanda kısa film veya film olarak da yapılabilir. Genelde anime serileri yayınlanmadan önce kısaca tüm animeyi ele alan OVA'lar çıkar.Bunun açılımı Orjinal Video Animasyonudur. Kısaca promosyon olarak kullanıyorlar diyebiliriz. (Hehehe) 

 * Yukarılarda bir yerde genelde animelerin 12 bölümden oluştuğunu söylemiştim. Fakat bölüm konusu animelere göre değişir. 1 Bölümlük animeler olduğu gibi 800 bölümlük animeler dahi vardır. Bir anime (Çerezler hariç. Çerez dediğimiz kısa animeler 4 dk dan oluşur.) 25/30 dk sürer.

 Ayrıca Türkçe Dublaj anime filmleri ve bazı bilindik animelere rastlayabilirsiniz fakat genelde FanSub'lar sayesinde alt yazı olarak izliyoruz. Birçok FanSub sayfası bulunmaktadır izlemek için ve katkıda bulunmak için lütfen bu tarz siteleri tercih edin c: 

(FanSub: Hayran tarafından çevrilme)

 Ayrıca internet üzerinden Manga da okuyabilirsiniz. Yine FanSub sitelerini tercih edin! 





 Bu anime bir film animesidir. Son yılın en çok tutan animelerinden biriydi ayrıca bu ve diğer mükemmel eserleri için Makoto Shinkai'ye buradan çok teşekkür ediyorum! (^^) 

 ADI: Kimi no namae wa veya Kimi no na wa (Senin adın nedir? veya Seninki nedir?) 
TÜR: Doğaüstü, Dram, Aşk, Okul 



 En sevdiğim korku serisidir! 2 Sezondan oluşmaktadır. 1 Sezonu 25 bölüm.
ADI: Higurashi Naku Koro Ni (Ağladıklarında)
TÜR: Korku, Gerilim



 Evet Manga'da önerdiğim serinin animesi benim diğer favorilerimden biridir! Bu seriyi 2 kez izledim hala bıkmadım kesinlikle öneririm. 

ADI: Tasogare otome x Amnesia (Tozdan yapılmış unutkanlık) 
TÜR: Gerilim, Komedi, Aşk, Okul 


 Yey!  İlk hazırladığım bölümü burada bitiriyorum! Daha sonra terimler üzerinde daha detaylı açıklamalar hazırlayacağım! Görüşmek üzere!

 -Ryuu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tasarım: Moka